Otvírání studánek

25.03.2017 10:00

Tak jako každým rokem i letos pořádá Klub českých turistů Krásná Lípa oblíbenou akci Otvírání studánek u pramenů Křinice, která představuje symbolické otevírání jara.

     

 

Studánky se otvírají od dávnověku

Historie obřadu otvírání studánek se začala odvíjet již ve středověku. Jakmile na jaře roztál sníh, lidé z vesnic se společně vypravili do přírody k pramenům a ke studánkám, kde dětský průvod v čele s královnou, kterou představovala mladá dívka, zazpíval a zatančil a lidé pak vyčistili pramen. Tato tradice byla na mnoha místech republiky obnovena. I když často není věrnou kopií historického obřadu, ale různě si jej přizpůsobuje, těší se velké oblibě a zájmu veřejnosti.

 

Špekáčky s sebou!

Otevírání studánek v Českém Švýcarsku probíhá u hlavního altánu pramenů Křinice. Během akce se dozvíte mnoho zajímavého o historii pramenů a jejich nelehké údržbě od pana Mikoláše Peterky, těšit se můžete na samotné odemykání, ale také na již neodmyslitelné opékání buřtů nad ohýnkem, kterým atmosféra akce dodává neopakovatelnou chuť.

 

K pramenům po modré z Krásné Lípy i od Varnsdorfu

K pramenům vede od železniční stanice v Krásné Lípě modrá turistická trasa a cesta je dlouhá asi 4 km. Napojit se na ni můžete také pokud se z krásnolipského náměstí vydáte po zelené značce. O tom, že jdete správným směrem, vás přesvědčí množství turistů, jejich počet se každoročně zvyšuje. K altánu se dostanete i dalších směrů, např. od Rumburka a Varnsdorfu. A jedna zajímavost na závěr: kromě pěkného zážitku si domů v případě zájmu odnesete také Účastnický list.

Místo

Prameny Křinice u Krásné Lípy

 

Termín a čas konání

25. března 2017 od 10.00 hod.

 

Vstupné

Zdarma

 

Parkování

Parkoviště na náměstí v Krásné Lípě

 

Kontakt

www.kctkrasnalipa.cz

     

/album/a96/otvirani-studanek-jpg/
/album/a96/otvirani-studanek2-jpg/
/album/a96/otvirani-studanek3-jpg/
/album/a96/otvirani-studanek4-jpg/
/album/a96/otvirani-studanek-5-jpg/

Poloha na mapě

 

Zajímavosti v okolí

 

Vlčí ho ra

Skalní hrad Krásný buk

Vyhledávání

Kontakt

Region České Švýcarsko Pondělí - pátek: 08:00 - 16:30