Cestovatelský festival Sedm divů, Krásná Lípa

12.11.2016 11:00

Všichni příznivci turistiky a cestovatelští nadšenci se mohou těšit na 8. ročník festivalu s cestovatelskou tématikou, který proběhne v sobotu 12. listopadu 2016 v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě. Připraven je opravdu pestrý program.

     

 

V průběhu festivalu vystoupí řada cestovatelů a odborníků, kteří poutavou formou přiblíží krajinu a život za hranicemi naší vlasti a prozradí nejednu zajímavost. Nahlédnete „pod pokličku“ profese horských vůdců, seznámíte se s několika místy, kde vládnou ženy a muži bojují za rovnoprávnost a představí se vám organizace Veterináři bez hranic ČR. Vyprávění jednoho z účastníků potápěčské expedice přinese zamyšlení nad tajemstvím trajektu Estonia ukrytého v hlubinách moře, dozvíte se to, co možná ještě nevíte o záchraně koně převalského a těšit se můžete také na vyprávění o jedné nevšední výpravě.

 

V rámci doprovodného programu proběhne soutěž o kalendář The Best Of Českosaské Švýcarsko 2017, předplatné cestovatelského časopisu Koktejl a dárky od společnosti Switzerland Tourism. Navíc v den konání akce bude před Domem Českého Švýcarska na Křinickém náměstí stánek Outlet Hudy. V ceně vstupného je sleva 50 Kč na kalendář The Best Of Českosaské Švýcarsko 2017.

zdroj: www.sedm-divu.cz

 

Po celou dobu konání festivalu bude k dispozici vegetariánské i běžné občerstvení. V předsálí se bude čepovat výborné pivo Falkenštejn z nedalekého Křinického pivovaru.

 

Místo

Dům Českého Švýcarska, Křinické náměstí 1161/10, Krásná Lípa

 

Termín a čas konání

12. listopadu 2016 11.00 – 19.30 hod.

 

Program

11.00 Alena Koukalová – Švýcarsko – země nekonečné přírodní krásy.

Švýcarsko nabízí na malé ploše neobyčejnou rozmanitost přírody a také největší počet evropských čtyřtisícovek, tedy vrcholů nad 4.000 m n.m. K tomu několik tisíc jezer, ledovce i vodopády, z nichž mnohé patří k evropským nej. Současně ale i rozsáhlé vinice, palmy, mimózy a kamélie. Společně se vydáme za jejich objevováním.

12.30 Dušan Stuchlík – Kdo jsou to horští vůdci?

Horský vůdce představí práci profesionálních horských vůdců, kteří vodí zájemce na místa, kam se normálně sami nepodívají. Seznámí nás se zajímavými místy v různých destinacích od zasněžených plání Rakouska až po Afriku.

14.00 David Nejedlo a David Modrý – Dostaveníčko s bohyní šílenství: 10 let prevence vztekliny v oblasti Turkana

Česká nevládní organizace Veterináři bez hranic ČR realizuje dlouhodobý projekt na severu Keni, jehož cílem je, od roku 2006, omezit úmrtí na vzteklinu mezi pastevci kmenů Samburu, Turkana a Rendile v okolí jezera Turkana. Zakladatelé této organizace představí jeden z krásných a komplikovaných koutů Afriky, kde lidé i zvířata čelí nejen nástrahám "divoké" africké přírody, ale i dopadům "civilizace" a globálních změn.

15.20 Kateřina Karásková – Kde ženy vládnou

Cestovatelka, malířka a spisovatelka vás zavede do společností, kde mají navrch ženy. Poznáte zapotécké indiánky z Mexika, jež své muže překonávají nejen inteligencí, ale i objemem. V Indonésii prozkoumáte jediný muslimský matriarchát - národ Minangkabau. Vysoko v čínských Himálajích navštívíte Mosuy - nejromantičtější etnikum na světě. A nakonec se na severovýchodě Indie seznámíte s nenápadným kmenem Khásí, jehož muži zoufale bojují za rovnoprávnost.

16.40 Petr Jan Juračka – Záchrana koně převalského

Vědecký pracovník, ale také, fotograf a filmař několik let spolupracoval s pražskou zoologickou zahradou. Dvě z jeho cest vedly do dalekého Mongolska, kam pražská Zoo již pět let velmi úspěšně transportuje koně převalského v rámci jejich záchranného projektu Návrat divokých koní. Nenechte si ujít autentické a poutavé vyprávění nejen o koních, ale také o lidech, krajině a dobrodružství. Přednáška je doprovázena unikátními fotografiemi a videi.

18.00 Jindřich Böhm – Případ Estonia – Kdo chce utopit pravdu?

Vyprávění účastníka potápěčské expedice Jinřicha Böhma o tom, co bylo nalezeno v hlubinách Baltického moře v místech, kde o půlnoci 28. září 1994 ztroskotal trajekt Estonia. Tato událost opředená spoustou nejasností dodnes vyvolává řadu otázek.

19.30 Ladislav Bezděk a Kateřina Dvořáková – BigTrip.CZ aneb rybička kolem světa

Vyprávění dvou krásnolipáků, kteří prožili dva roky na cestě kolem světa ve škodovce, v botaskách a s rybičkou v kapse a splnili si tak svůj životní sen a naplnili heslo, že „život se musí užít, ne přežít“. Přednáška proběhne formou diskuze s oběma cestovateli.

 

Vstupné

Dospělí 180,- Kč
Děti do 15 let zdarma

 

Parkování

Parkoviště na Křinickém náměstí a v okolních ulicích.

 

Kontakt

www.sedm-divu.cz

/album/a87/img06-jpg/
/album/a87/img01-jpg/
/album/a87/img05-jpg/
/album/a87/img04-jpg/
/album/a87/img10-jpg/
/album/a87/img02-jpg/

Poloha na mapě

Vyhledávání

Kontakt

Region České Švýcarsko Pondělí - pátek: 08:00 - 16:30