Tolštejnské slavnosti 2016

13.08.2016 08:00

Patnáctý ročník Tolštejnských slavností se blíží mílovými kroky. Oblíbená slavnost, která je největší a nejnavštěvovanější akcí Tolštejnského panství, se bude tento rok konat v sobotu 13. srpna.

     

 

Tolštejnské slavnosti se ponesou tak, jako vždy, v historickém duchu. Velkolepý program vám nabídne rytířská klání, vystoupení umělců a pouličních kejklířů, ukázky dobových tanců i lidových řemesel, regionální jarmark, chybět nebude tradiční Pasování rytířů Tošltejnského panství, ba ani pestrý program pro děti. Středověká atmosféra vás vrátí do časů, kdy to na Tolštejně žilo a strážní z výšky hradeb shlíželi na bezpečnost kupecké stezky do Horní Lužice.

 

Srdečná atmosféra Tolštejnského jarmarku

Tolštejnský jarmark mívá nezaměnitelnou atmosféru. Kupuje se tu, prodává a vše doprovází srdečná atmosféra za účasti muzikantů a různých kejklířů. Ke koupi tu jsou věci, které hned tak někde nedostanete, například produkty z místních farem - ovčí a kozí sýry, lahodný med, křupavé neošizené pečivo či třeba poctivé, lákavě vonící klobásky. Vybírat budete moci mezi nejrůznějšími řemeslnými výrobky, které bývají praktické i jen takové, aby vás zkrátka potěšily.

 

Pasuji tě na rytíře…

Vždy očekávanou součástí programu je Pasování rytířů Tolštejnského panství, neboli nejpilnějších turistů, kteří během uplynulého roku prošli co nejvíce koutů a zákoutí panství a nasbírali do svých vandrovních pasů co nejvíce razítek. A jak pasování probíhá? Tak, jak je odedávna zvykem. Za pomoci meče a účasti diváků.

 

Loupežník Vilda nesmí nikde chybět

Zábavnou postavičkou, která zaujme všechny děti bez ohledu na věk, je loupežník Vilda, patron celého panství. Je všudypřítomný, rád si povídá, poradí kde najít to či ono, nebo kde se zrovna děje něco vskutku zajímavého. Loupežník Vilda má i svůj samostatný program, který potěší nejmenší návštěvníky.

 

Pochutnání u stánků i v hradní restauraci

Pro tento den zapomeňte na diety. Množství stánků vám pod nos zavoní grilovanými klobáskami, bramboráčky a řadou dalších dobrot a odolat by byl snad i hřích. Nejrůznější dobroty si můžete dopřát i v hradní restauraci, z jejíhož stylového prostředí se nabízí navíc i pěkný daleký výhled.

 

Světluškový pochod a Ohnivá show

S příchodem soumraku se jarmareční dění zklidní a je tu další část programu. Zavíří bubny a vyzvou vás na pochod směrem na Křížovou horu nad Jiřetínem, odkud celý průvod pokračuje na tolštejnský hrad.  A tady se odehraje další velkolepá část programu – Ohnivá show. Každá ohnivá show bývá jedinečná, ale ta, která se odehrává v kulisách hradní zříceniny je nezapomenutelná.  Světelné efekty můžete sledovat přímo, nebo třeba z vyhlídkových plošin hradu.

 

Tolštejnské slavnosti jsou každoročně svátkem dobré zábavy, ze které se můžete těšit až do pozdních večerních hodin. Malou ochutnávku z předchozího ročníku v podobě fotografií najdete na www.tolstejnskepanstvi.cz.

foto: www.tolstejnskepanstvi.cz

/album/a67/p1180995-jpg1/
/album/a67/p1190139-jpg/
/album/a67/p1190028-jpg/
/album/a67/p1190018-jpg/
/album/a67/p1190005-jpg1/
/album/a67/p1190144-jpg/

Poloha na mapě

 

Zajímavosti v okolí

 

Stříbrný důl

 

Hrad Tolštejn

 

Rozhledna a hora Jedlová

Vyhledávání

Kontakt

Region České Švýcarsko Pondělí - pátek: 08:00 - 16:30